Història

Un dels elements més arrelats a la cultura popular del nostre país és sens cap mena de dubte el dels gegants. Aquestes figures festives s'han convertit en un patrimoni tradicional i símbol d'identitat, per bé que no són exclusius de Catalunya, perquè també en trobem a la resta de l'Estat i a d'altres països. És a casa nostra, però, que el món geganter té una vitalitat que l'ha convertit en un element singular de la nostra manera de ser, com poden ser d'altres tradicions pròpies com la sardana o els castellers.

Trobem gegants mítics a totes les cultures. Són éssers fabulosos que protagonitzen fets essencials per als orígens de la comunitat o que simbolitzen el poder i la força d'allò que volen representar. A la mitologia grega, els gegants — els titans, els ciclops...— eren els fills de Gea, deessa Terra, i eren d'origen diví, però no immortals —Goliat, Samsó, Gargantua, etc.

Els seu origen és incert i té tradició en diversos països europeus. A Catalunya apareix documentat al segle XIV a la processó de corpus de Barcelona, i sembla que de bon principi era representat per un home disfressat i enfilat en xanques.

Els gegants festius, els dels nostres dies, tenen una trajectòria vital tangible com la de tots els mortals. En general, els caracteritza el fet que vénen a ostentar la representativitat del grup humà que n'ha propiciat l'existència. Així, els gegants d'una ciutat, un barri, una escola o una entitat són justament el símbol de l'agrupació de persones que formen cadascun d'aquests col·lectius. La força de la comunitat queda exaltada en la grandària dels personatges.

Són figures que generen sentiments contraposats —respecte, por, alegria, curiositat— precisament per l a sev a ma gni f i cènc i a i monumentalitat. D'altra banda, són elements que tenen un valor més enllà de l'àmbit festiu, ja que esdevenen ambaixadors del lloc que representen.

A Torroella de Montgrí la figura dels gegants ha estat històricament molt important, com ho constata el fet que fa quatre-cents anys que tenim documentada la seva presència. Justament aquesta efemèride ha estat objecte de celebració per part de l’Associació d'Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí i l'Ajuntament durant el mes de maig. Per fer-ho es van organitzar diferents actes, alguns dels quals amb un elevat grau de simbolisme, com la cercavila de la nostra parella fins a l'església de Sant Genís, on van oferir un ball i van dormir-hi la nit del 15 de maig.

La iniciativa va ser tot un èxit i ens va apropar encara més a aquestes entranyables figures del nostre ric i divers imaginari festiu. Aprofitant aquest fet d'actualitat, hem volgut dedicar el dossier central a aprofundir en el coneixement del fet geganter i l'imaginari festiu a Torroella. Estem convençuts que la lectura de les diferents aportacions que s'hi fan ens faran adonar de la veritable dimensió social i cultural que té tot allò que envolta aquestes figures tan estimades.